domingo, 25 de abril de 2010

La fi d'una gran experiència


Finalment, el CMUN ha acabat deixant enrere 4 dies de feina, mesos de preparació i una quantitat considerable de noves amistats repartides per tot el món. Per tant, ens envaeix una mica la melangia d'haver de dir adéu a aquesta experiència inoblidable que ha estat el 5è CMUN, que malgrat l'amenaça primera de l'impronunciable volcà islandés ha estat un èxit rotund.

El Xavi i el Dani, intentant sumar vots in extremis

El Pedro i el Xavi, malgrat tot semblava indicar que no podrien veure els seus objectius acomplerts, finalment van aconseguir allò que volien: que no es pugués aprobar cap resolució. La mateixa chair, d'origen ucraïnés, ha lloat la seva actuació, sobretot destacant que el Pedro feia un paper més agressiu (que li tocava) i va descriure el Xavi com "the cute half of Pakistan". Interessant apreciació d'una chair fantàsica malgrat la seva joventut. També en aquest comitè, la Carlota i  el Dani van haver de veure -ja que no es va aprobar cap text- fracassar la seva resolució, si bé van estar batallant fins a l'últim moment i pràcticament de la forma més activa que es va poder veure en tot el comitè.


La Carla i la Sara, amb companys de comitè

La Carla i la Sara van triomfar en les sevs intencions, i el document que proposaven va acabar essent aprobat per aplastant unanimitat. Durant totes les session van dur la veu cantant, i van ser anomenades la 2ª millor delegació del Human Rights Committee, així com alabades per la seva chair, una italiana preocupada per empatitzar amb els seus delegats a qui agraïm la feina feta.


La Erika, fent un speech

L'Erika i l'Hèctor també van aconseguir allò que volien, i de fet van fer aprobar fins a 3 resolucions, textos que ells havien promogut i que el seu país recolzava. Literalment, el seu chair -Guillermo- va afirmar que van ser la millor delegació de l'Aliança de Civilitzacions, i va aplaudir el bon repartiment de la feina (l'Hèctor feia normalment els speeches, la Erika negociava).


El Bloc Comunista, triomfador a la UNESCO

Finalment, la parella formada per la Sandra i la Laura va ser la que més èxit va tenir. No només van imposar als Estats Units, França i als aliats occidentals una Resolució impulsada per Cuba, Iran, Singapur i Coreal del Nord, sinó que a més a més van rebre premis a les millors delegades als "funny awards" del seu comitè. Val a dir, també, que aquest comitè (UNESCO) va votar de forma popular el Gerard, faculty advisor, com a "delegat més sexy", malgrat no ser delegat. Les dues chairs, fantàstiques, van establir una gran amistat amb les nostres delegades.

Òbviament, després de la sessió de tancament al Parlament, la nit es va presentar animada i vam gaudir del sopar que ANUE ens va oferir al restaurant "La Fontana de l'Eixample", amb festa inclosa. GRÀCIES A TOTS ELS QUE HAN FET POSSIBLE L'EXPERIÈNCIA!

sábado, 24 de abril de 2010

Segon dia de sessions: èxits endavant!


Sant Jordi arriba al CMUN!! El primer que vam trobar en arribar al CosmoCaixa va ser l'oferiment, sempre gentil, d'una rosa per part dels organitzadors als delegats, observadors, advisors i reporters; una manera elegant, catalana i divertida de començar el dia, atès que ben aviat vam poder veure delegades amb la flor al cabell que semblaven més andaluses que no pas Nord-Coreanes, per exemple.
Sembla ser que als delegats de Pakistan al Comitè de Desarmament, el Pedro i el Xavi, les coses se'ls han girat de cara, després d'un primer dia al final del qual va semblar que el seu paper es reduiria. El Pedro fins i tot va moderar un debat al voltant d'una esmena que ell i el Xavi havien presentat a una Draft Resolution


El Pedro i el Xavi, al seu comitè

A la UNESCO, sembla que les nostres delegades Sandra i Laura se'n surten prou bé. Encara que sembli impossible, la seva posició s'ha anat imposant sobre un consens occidental impossible, atès que països com Estats Units, el Regne Unit o França no han estat capaços de fer valdre el seu pes, i Rússia i Xina estan claramnt amb les nostres cubanitas.
Per altra banda, l'Hèctor i la Erika han seguit fent valdre la opinió de Pakistan a l'Aliança de Civilitzacions, intentant aunar el consens de diferents països sensibles a la immigració, i intentant a la vegada donar un gir al Paper dels seus aliats per fer-lo més general que no pas específic.


La Carla i la Sara, en plena negociació

Per la seva banda, la Carla i la Sara sembla ser que estan aconseguint fer valdre la seva Draft Resolution i si tenen tots els suports que esperen tenir, ben aviat tindran el seu document com a triunfan al comitè. Podem ben dir que són la delegació més participativa i consensual del Human Rights.
Finalment, la Carlota i el Dani, Índia al Comitè de Desarmament, han decidit començar una política de boicot a Pakistan (representat pel Xavi i el Pedro) intentant fer valdre el seu pes per separat al del seu país veí. El que no queda clar és: qui portarà la veu cantant, el bloc que vol recolzar Índia, o l'intent de bloquejar de Pakistan?

A més a més, vam comptar amb la presència del professor Juan Pablo Soriano, que de les 11.30 fins les 15.30 va passar pels comitès i va assessorar els nostres delegats.

viernes, 23 de abril de 2010

Primer dia de sessions: comença la feina!


Ahir dijous, van tenir lloc les primeres sessions del Catalonia Model United Nations, després d'un vespre de presentacions i intercanvi de contactes amb delegacions forànies. Així doncs, ben puntuals ens vam trobar a les 8.30h a la parada de ferrocarrils d'Avinguda Tibidabo i vam fer via cap a l'edifici que acull l'esdeveniment: el Caixa Fòrum.

El Pedro, el Xavi (Pakistan) i el Dani (Índia) al Comitè de Desarmament


La Carla i la Sara, delegades de Cuba al Human Rights Committee

Val a dir que, fins i tot essent el primer dia, les coses van anar sobre rodes. La Carla i la Sara van liderar des del primer moment el seu comitè (Human Rights) com a Cuba, impulsant un working paper que servirà de base, ben segur, per a una futura resolució; a més a més el seu sistema d'aliances ha anat funcionant. El Pedro i el Xavi, Pakistan, que en un primer moment tenien la cassola pel mànec, van patir un canvi d'opinió en les seves aliances i va sembla que, potser, podrien acabar sense tenir un paper principal, malgrat ser tal vegada la delegació més activa del Disarmament Committee. També en aquest comitè, la Carlota i el Dani (Índia) han anat jugant un paper creixent, de tal manera que han esdevingut sponsors del principal working paper del seu comitè; caldrà mantenir-se a l'espera dels successos. L'Hèctor i la Erika des del principi han dut les negociacions a l'Aliança de Civilitzacions, essent Pakisan, si bé el paper que estaven negociant va girar massa cap a posicions molt concretes i de moment no saben si acabaran donant-hi suport. Finalment, la Laura i la Sandra són l'ull dret de la chairman del seu comitè, la UNESCO, i el seu país (Cuba) porta la veu cantant, essent fins i tot citats per la seva chairman en una entrevista al diari oficial del CMUN.

La Sara el Xavi i el Dani, compartint uns somriures després de les sessions

Després d'un dia sencer als comitès, força dur per un primer dia, l'ANUE (Associació de Nacions Unides a Espanya) ens va organitzar un social event a un pub irlandés de la Plaça Urquinaona. Allà, la Laura i el Gerard, en un grup, i el Pedro, el Dani i la Sara, en un altre, van intentar batre's en un UN QUIZ, que tan mateix va guanyar un altre grup amb el mateix nom del volcà islandés que ha dificultat l'activitat plena del CMUN. Allà vam poder conéixer més en profunditat les delegacions estrangeres així com relaxar-nos després d'una jornada prou completa.

jueves, 22 de abril de 2010

El CMUN comença! Vespre de presentació


L'aventura anomenada Catalonia Model United Nations ha començat!! Ahir, dimecres, els delegats de la UAB-UNANIMUN varen assistir a l'acte de presentació que va tenir lloc a l'Ajuntament de Barcelona, més concretament al Saló de Cent. Durant l'acte, van parlar diverses personalitats, des de la representant de l'alcalde, que no havia pogut assistir, fins al president de l'Associació de Nacions Unides a Espanya, o els mateixos Chairs, que des d'avui mateix condueixen les diferents sessions que tenen lloc al CMUN.

    Els ponents, durant la presentació                                 Els delegats, durant els canapés a l'Ajuntament


Durant la sessió de presentació, els diferents ponents van exposar els valors que perseguia aquest Model de Nacions Unides, esperant de nosaltres que sabéssim dur a les esquenes els valors de la responsabilitat, la solidaritat entre pobles i la humanitat que se'ns suposa. Es van recordar paraules afectuoses i íntimes de Kofi Annan, anterior Secretari General de les Nacions Unides, així com també van llegir una carta de l'actual Secretari, Ban Ki-Moon.

   A dalt, el Pedro i el Xavi, parlant sobre Pakistan                     
    A baix, Delegats catalans, bascs i belgues

Després de fer amistat amb una àmplia delegació basca durant la hora dels canapés i les begudes, que amablement ens va oferir la organització encarregada del CMUN, vam fer camí a un pub irlandés i unes 30 persones ens hi vam encabir per tal d'intercanviar punts de vista sobre les Relacions Internacionals així com per fer noves amistats d'altres països participants al Model de Nacions Unides.

SEGUIREM INFORMANT!!!

martes, 20 de abril de 2010

Stage per a preparar el CMUN 2010


Aquest cap de setmana passat, set dels 10 delegats que representaran la Universitat Autònoma de Barcelona i UNANIMUN al Catalonia Model of United Nations 2010 (CMUN) han participat a un Stage a l'alberg INOUT de Vallvidrera. A part dels 7 delegats, també hi va assistir el Secretari General, que conduiria les diferents sessions.

Hom va quedar citat a les 10h a l'estació de ferrocarrils del Baixador de Vallvidrera, i malgrat alguns problemes de puntualitat les sessions van començar a la hora en que havien estat previstes. Aprofitant un sol escàs, i després de quedar tancats a la terrassa, els delegats van llegir els seus position papers i vàrem repassar alguns aspectes que havien de ser llimats de cara al CMUN, si bé és cert que el nivell de la delegació és molt més que acceptable.

La Sara llegint el seu position paper  (a dalt) i Cinc delegats durant el debat "Sanctions on Iran" (a baix).                             

Acte seguit, la delegació va fer un repàs general però intensiu a les rules of procedure, en una sessió de més d'hora i mitja. Vam aclarir tots els aspectes incompresos i els delegats van acabar d'aprendre's les normes de cara a fer una bona feina al Model que tindrà lloc d'aquí pocs dies. Més tard, després d'una breu pausa i un gelat, vam començar amb un encés debat sobre "Sanctions on Iran", amb la participació d'actors tan dispars com el mateix Iran, Israel, Estats Units, Síria o Veneçuela. Nota: 11 vegades va ser necessari, atès el to que va adquirir el debat, que el Chair donés el right of reply.

La Laura, "confiant" en els alttres delegats

Després d'una nit animada i divertida, a les 9.30 els delegats van anar a esmorzar i a les 10.30 ja estaven immersos en les dinàmiques de grup. En primr lloc, exercicis de veu, necessaris per tal que la boca no se'ns clavi mentres estem parlant en un comitè, tal vegada pels nervis. Després, vam fer dinàmica en parella: un company guiava una altre, o havia de confiar en que el seu company l'agafés abans de caure... També vàrem realitzar la versió grupal d'aquest exercici, en el qual els delegats es deixaven caure des d'una cadira i la resta del grup els impedien la caiguda.

Finalment, el darrer debat: "Cuba Embargo". Un debat novament encés però més cordial, en que van participar des de Cuba, Veneçuela o Xina fins a Estats Units, Illes Marshal, Espanya o França. Aquesta vegada si, per fi, els delegats van aconseguir aprobar una Resolution per unanimitat, això sí, amb el cost consegüent d'obtenir un text buit de contingut.

viernes, 16 de abril de 2010

Erica Cazorla, last delegate!



Nom i Cognoms
Erica Cazorla Tarrida
Any de naixement
1991

Carrera en curs / Any
1r de Ciències Polítiques i Gestió Pública

País i Comitè que representes al CMUN aquest any
Pakistan a l'Aliança de Civilitzacions

Com et defineixes?
Sóc una persona extrovertida, irònica, inconformista, amant de la lectura i els viatges improvisats que té la mania de posar-se com objectiu les coses que la gent li diu que són impossibles.

Què suposa participar al CMUN per tu?
Una experiència nova, l'oportunitat de coneixer gent i aprendre molt.

Què esperes de l'experiència al CMUN?
Ja que no he participat mai en cap MUN no sé ben bé quines haurien de ser les meves expectatives, així que espero passar-ho bé i voler tornar l'any que ve.

Quina valoració fas de les labors de les Nacions Unides?
Jo crec que sempre s'ha de valorar positivament una organització que tingui com a propòsit principal el manteniment de la pau, encara que està clar que mentre hi hagi una absència de voluntat per part d'alguns dels estats membres serà complicat assolir els objectius desitjtats.

Un missatge, relacionat amb el CMUN, que vulguis enviar als visitants del blog.
Jo animaria a tothom a participar perque, encara que aquest any participi per primera vegada, crec que la oportunitat de viure una experiència com aquesta no es pot desaprofitar.

jueves, 15 de abril de 2010

Laura Secorun!!



Nom i Cognoms
Laura Secorún Palet

Carrera en curs / Any
4rt de Ciències Polítiques i de l'Administració

País i Comitè que representes al CMUN aquest any
Cuba a l’UNESCO.

Com et defineixes?
Com una persona a qui se li dóna bastant malament definir-se, però diguem que sóc molt curiosa (especialment pel que fa al que passa més enllà de les nostres fronteres) i quasi físicament incapaç d’estar incativa. (Nota del Secretari: dono fe).

Què suposa participar al CMUN per tu?
Una oportunitat per viure les relacions internacionals, en tots els sentits. No només desde un punt de vista acadèmic - la comprensió del funcionament de l’ONU i l’estudi d’un pais i un tema en profunditat- sinó també a través de l’oportunitat de conèixer estudiants de tot el món que compartiexen el nostre interès per les relacions internacionals.

Què esperes de l'experiència al CMUN?
Aprendre, Compartir, Passar-m’ho bé i aconseguir que Cuba fagi trontollar l’UNESCO!

Quina valoració fas de les labors de les Nacions Unides?
La tasca de l’ONU està limitada per la seva estructura sobreburocratitzada i la falta de voluntat política. Però malgrat això, el seu objectiu i la major part de la seva feina són lloables i val la pena treballar perquè aquest instrument únic pugui servir correctament el seu propòsit.

Un missatge, relacionat amb el CMUN, que vulguis enviar als visitants del blog.
“Sueña y serás libre de espíritu, Lucha y serás libre de vida” Ernesto Che Guevara
VIVA CUBA LIBRE!

miércoles, 14 de abril de 2010

Quart training: Resolucions i part final dels debats!


Finalment, avui ha tingut lloc el 4t i darrer training que farem abans d'emprendre l'aventura final: la participació al Catalonia Model of United Nations o CMUN, si bé encara ens queda encarar aquest cap de setmana l'Stage que per segon any consecutiu celebrem a l'alberg INOUT, a Vallvidrera. En aquesta sessió, la sòcia i exalumne Irene de Manuel ha assumit el rol de chair i, després d'una introducció teòrica a la part final dels Comitès (working papers, draft resolutions, ammendements, voting i resolutions) ha començat el darrer debat del curs.



Així, hem començat amb la teòrica introducció, per part d'Alemanya, Japó, Índia i Brasil d'un Working Paper, després Draft Resolution, per tal de reformar el Consell de Seguretat de Nacions Unides, en una sessió al mateix Consell de Seguretat. Després de llegir-lo, la majoria de delegats (menys la representant d'Argentina) han acceptat el text i ha començat la discusió al seu voltant, amb un clar enfrontament entre els pro-reforma i els anti-reforma, i uns intercanvis airats per part de Brasil i Argentina, que es disputen sens dubte la influència regional a l'Amèrica Llatina.


Acte seguit, els països han acordat realitzar un unmoderated caucus (debat no moderat) a proposta de Japó -sense èxit- i després d'Alemanya per tal de veure quines esmenes es podien realitzar al text original. Finalment, cap de les dues esmenes que s'havien presentat (una, recolzada per Alemanya i Brasil, per atorgar una cadira no-permanent als països musulmans, i una altra, de la mà d'Argentina i Regne Unit, per garantir dos llocs permanents per Amèrica Llatina) han resutlat exitoses, amb la qual cosa s'ha passat a la votació del text. Malgrat tenir 5 vots a favor i 3 en contra, tenint en compte que estàvem al Consell de Seguretat i ni e Regne Unit ni la Xina ho han recolzat, el text ha fracassat.



Agraïm al professor Juan Pablo Soriano el seu suport i ajuda, atès que de 12h a 13h ha estat amb nosaltres i ha fet una valoració final sobre la preparació de le delegació, donant-nos un seguit de consells: en primer lloc, ha insistit en que mirem als delegats quan parlem, no a un full; després, ha insistit en el fet que no ens movem excessivament quan parlem o semblarem nerviosos i perdrem credibilitat; finalment, que no parlem massa ràpid i que tinguem una llista de prioritats inamobibles.

lunes, 12 de abril de 2010

Sandra Lorite!!


Nom i Cognoms
Sandra Lorite Belmonte

Any de naixement
1991
Carrera en curs / Any
Primer de Ciències Polítiques i Gestió Pública

País i Comitè que representes al CMUN aquest any
Cuba a la UNESCO (New World Information and Comunication)

Com et defineixes?
Amb ganes de canviar algunes coses d’aquesta societat; tot i que encara no sé com ni quan.

Què suposa participar al CMUN per tu?
Un notable canvi d’aires, conèixer nova gent i noves cultures. :)

Què esperes de l'experiència al CMUN?
Mai he participat a cap MUN així que vaig una mica a cegues amb tot això. Només espero per sobre de tot passar-m’ho bé en tot allò que faci, ja que tot això del MUN no deixa de ser un joc d’actors, més bons o no, que interpreten un paper anomenat ‘política’.

Quina valoració fas de les labors de les Nacions Unides?
Avui dia ho veig tot com una promesa d’intencions, i prou. Els intents de pacificació de les que se’n donen mostra a les Nacions Unides no les trobo res més que promeses sobre paper mullat. I això seguirà essent així fins que els interessos dels països per un bé comú sigui superiors als d’un benefici individual.

Un missatge, relacionat amb el CMUN, que vulguis enviar als visitants del blog.
Potser tot això us pot semblar una mica la reunió d’uns joves pijos i amb ganes de fer “politiqueo” barat sense l’objectiu de fer canviar res en aquest món i que només tenen fam de poder. Però no us equivoqueu. Almenys espero no equivocar-me.

viernes, 9 de abril de 2010

Carla Calvo!!



Nom i Cognoms
Carla Calvo

Any de naixement
1989

Carrera en curs / Any
Ciències Polítiques / 3r

País i Comitè que representes al CMUN aquest any
Cuba a Human Rights

Com et defineixes?
Sóc una persona molt activa, preocupada sempre pel respecte al medi ambient, la pau i la seguretat al món i el respecte als drets humans. Sóc extrovertida i m'encanta conèixer gent de tot arreu, viatjar, llegir especialment novel·les negres, estar amb els meus i escoltar música el més alternativa i rara possible.

Què suposa participar al CMUN per tu?
Suposa una nova oportunitat per aprendre a exercir de diplomàtica a les NNUU, conèixer amb profunditat el país que representaré, les diferents posicions de la resta en el tema dels drets humans i també la oportunitat de conèixer a altres estudiants interessats en les relacions internacionals.

Què esperes de l'experiència al CMUN?
Aconseguir el que suposa per mi el Cmun (confer. punt anterior)

Quina valoració fas de les labors de les Nacions Unides?
Penso que malgrat la seva organització s'hagi quedat antiquada i fins i tot poc representativa d'algunes zones del món, la seva existència és vital per aconseguir posar sobre la taula temes que ens afecten a tots, promoure negociacions i acords per tal d'aconseguir, al cap i a la fi, un món una mica millor, més respectuós amb la naturalesa que ens envolta i entre els propis sers humans.

Un missatge, relacionat amb el CMUN, que vulguis enviar als visitants del blog.
Si us esteu plantejant presentar-vos l'any que ve al CMUN, no us ho penseu dues vegades: és una experiència que val molt la pena! (us ho dic jo que estic repetint!!)
Si ja esteu apuntats per aquest any i és el primer MUN al que participeu vull dir-vos que no tingueu vergonya a l'hora de participar, que estudieu molt el que voleu aconseguir com a delegats i lluiteu cada dia del CMUN per aconseguir-ho, perquè així, és com més s'aprèn! ;)

jueves, 8 de abril de 2010

Tercer training: la Reforma del Consell de Seguretat


Avui, dijous 8 d'abril, ha tingut lloc la tercera sessió preparatòria per al CMUN. Aquesta vegada, els delegats que hi participaran en nom de la UAB-UNANIMUN han hagut de representar diferents països en relació al topic "la reforma del Consell de Seguretat de les Nacions Unides". Durant aquest tercer debat, s'han enfrontat les dures posicions de països opositors com poden ser la Xina, Rússia i Argentina amb clars promotors de la iniciativa com Brasil, Índia o els Estats Units.



La sessió, en que la Sonia novament ha fet de Chair, ha estat molt més dinàmica que les anteriors, i els delegats estaven molt més animats i segurs de si mateixos que en altres edicions. Cada cop queda menys i el 21 d'abril és a una sola passa... som-hi!

Parlem-ne "Estudiar i viure en un centre d'excel·lència"


Aquest dimecres dia 7 d'abril, tot just tornant de les vacances de Setmana Santa, UNANIMUN ha realitzat el Parlem-ne "Estudiar i viure en un centre d'excel·lència", conduït pels dos socis i ex-alumnes Joan Manuel Lanfranco i Àlvar Closas. El Joan Manuel està estudiant un Màster sobre Política al Col·legi d'Europa, mentre l'Àlvar està efectuant un Doctorat sobre Política i Aigua a Oxford.


Tant l'Àlvar com el Joan Manuel ens van parlar de les seves experiències ja des de la seva estada a la Universitat Autònoma, i no només de la carrera que van cursar (en els dos casos, Ciències Polítiques), sinó també sobre conferències, seminaris, cursos d'estiu i els centenars d'oportunitats que tots els estudiants tenim de formar-nos. Més endavant, van parlar de com és la seva vida a les universitats on cursen estudis de postgrau i doctorat, i els dos van subratllar que cal "treballar dur" i "no perdre mai la força".


Un altre aspecte molt interessant que van presentar va ser el de les beques. Ambdós van repassar totes les beques que havien rebut fins al moment, van explicar la "duresa" del procés d'application per a aconseguir-les, i van oferir un llistat de convocatòries interessants per a tots aquells estudiants que els interessi cursar, en un futur, estudis fora de l'estat.

martes, 6 de abril de 2010

Demà PARLEM-NE "Estudiar i viure en un centre d'excel·lència"

Demà, dimecres 7 d'abril, UNANIMUN ofereix el Parlem-ne "Estudiar i viure en un centre d'excel·lència". En aquest, els exalumnes de la UAB i, més concretament, de la facultat de Ciències Polítiques i Sociologia Àlvar Closas i Juan Manuel Lanfranco, ens explicaran les seves respectives experiències al Col·legi d'Europa i a la Universitat d'Oxford.
A més a més, ens parlaran de les beques que van demanar, com les van aconseguir, quin tipus existeixen, etc. Per tant, aconsellem a tots aquells que estiguin pensant a fer una estada fora per al seu postgrau hi assisteixin.
Gràcies a tots, us hi esperem!